Ostatnia aktualizacja: 6 września, 2021

Nasza metoda

7Analizowane produkty

21Poświęcone godziny

6Ocenione artykuły

30Opinie użytkowników

Dzisiejszym trendem jest powrót do naturalnych kosmetyków. To oczywiste, że rośliny i owoce często zawierają wiele składników odżywczych. Jednak prawdopodobnie nie jesteś nawet świadomy mocy zawartych w owocach dzikiej róży. Olej z dzikiej róży jest wytwarzany z nasion tego owocu. Stosuje się go w farmacji, medycynie i kosmetyce.

W naszym teście olejku z dzikiej róży 2022 chcemy Wam przedstawić bardzo szczególny skarb z ogrodu i pokazać, jak używać olejku z dzikiej róży i co on potrafi. Pokażemy Ci, jakich kryteriów możesz użyć, by kupić idealny olejek z dzikiej róży. Ponadto odpowiadamy na wszystkie ważne pytania dotyczące olejku z dzikiej róży.




Streszczenie

  • Olej z dzikiej róży jest produktem całkowicie naturalnym i prawdziwą cudowną bronią natury o różnorodnym działaniu na Twoje ciało.
  • Olejek z dzikiej róży ma wszechstronne zastosowanie, wpływając pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Olejek najlepiej stosować przeciw starzeniu się skóry lub do leczenia blizn, rozstępów, zmarszczek czy trądziku.
  • Olej z dzikiej róży jest obecnie bardzo ceniony w medycynie, farmacji i kosmetyce. Jego działanie jest ciągle badane i weryfikowane przez naukę.

Olejek z dzikiej róży Ranking: nasze rekomendacje najlepszych produktów

Kryteria zakupu i oceny olejku z dzikiej róży

Kupując olejek z dzikiej róży, możesz zwrócić uwagę na różne aspekty, aby zapewnić sobie dobrą jakość, takie jak:

Dokonując właściwego wyboru, możesz zaoszczędzić pieniądze i upewnić się, że nie dajesz swojemu ciału niczego, czego nie potrzebuje. Dlatego zawsze szukaj wysokiej jakości i, jeśli to konieczne, poproś o pokazanie certyfikatów producenta.

Forma prezentacji

Olejek z dzikiej róży często znajdziesz na rynku jako czysty olejek z dzikiej róży lub w formie produktów kosmetycznych wzbogaconych o olejek z dzikiej róży. Produkty z dzikiej róży są jednak dostępne także w formie herbatek lub proszków.

Typowa wielkość butelki z czystym olejkiem z dzikiej róży mieści się w przedziale 30ml - 120ml. Butelki często zawierają małą pipetkę dla lepszego dozowania olejku.

Przetwarzanie

Tak jak w przypadku wielu różnych rodzajów olejów, tłoczenie na zimno okazało się szczególnie skuteczne i zachowujące składniki odżywcze w przypadku olejku z dzikiej róży. Tłoczenie na zimno oferuje najlepsze warunki produkcji i sprawia, że olej pozostaje tak bogaty w składniki odżywcze, jak to tylko możliwe. (1, 2, 3)

Kupując olej z dzikiej róży, powinnaś więc zwrócić uwagę nie tylko na warunki, w jakich olej został pozyskany, ale także na składniki rośliny. Do produkcji oleju z dzikiej róży preferowane są nasiona owoców dzikiej róży, ponieważ są one szczególnie bogate w olej. (4)

Dawkowanie

Możesz być najbardziej pewny jakości swojego oleju, jeśli wybierzesz olej z dzikiej róży wyprodukowany w 100% z owoców dzikiej róży. Jeśli Twój olej z dzikiej róży składa się tylko z tego jednego składnika, możesz bezpośrednio wykluczyć niepożądane składniki.

Rozmiar opakowania

Olej z dzikiej róży jest jednym z droższych olejów i dlatego, jak wspomniano powyżej, jest zazwyczaj dostępny w małych ilościach.

Mniejsze opakowanie chroni również produkt przed upływem terminu ważności. Oleju z dzikiej róży nie powinno się zostawiać w szafce na zbyt długo, bo istnieje ryzyko, że zjełczeje z powodu wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Inne składniki

Idealnie byłoby, gdyby Twój olejek z dzikiej róży składał się tylko z owoców dzikiej róży, a więc zawierał wszystkie naturalne składniki odżywcze, które składają się na jego cudowne działanie.

Jeśli chcesz kupić produkt, który jest połączeniem innego kosmetyku (np. kremu) i olejku z dzikiej róży, powinnaś oczywiście przyjrzeć się bliżej składnikom, by wykluczyć niepożądane, być może sztuczne substancje.

Przewodnik: Pytania, które powinieneś sobie zadać przed zakupem olejku z dzikiej róży

Ten przewodnik dostarcza wyczerpujących informacji na temat skuteczności olejku z dzikiej róży i ma na celu przybliżenie Ci aktualnego stanu nauki. Wszystkie ważne informacje streściliśmy w poniższych sekcjach.

Czym jest olejek z dzikiej róży i jak działa?

Olej z dzikiej róży jest szczególnie często wykorzystywany w farmacji, medycynie i kosmetyce. Olej ten jest pozyskiwany głównie z nasion owoców dzikiej róży i jest uważany za prawdziwy eliksir piękna. (4)

Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, antyoksydanty i minerały, podobno wspomaga piękną skórę i włosy. (5) Zawiera takie substancje jak

  • Glicerydy kwasu oleinowego
  • Kwas linolowy
  • Kwas α-linolenowy
  • Likopen
  • α- i β-tokoferol
  • Tretinoin
  • Kwas palmitynowy
  • Witaminy A, C & E

Wszystkie te substancje mogą mieć pozytywny wpływ na Twój blask. Kupując olej z dzikiej róży, możesz zwrócić uwagę na proporcje substancji w nim zawartych.

Hagebuttenöl-1

Owoce dzikiej róży to owoce różnych gatunków róż. Są one małe, czerwone i jadalne.
(Źródło obrazu: Marina Khrapova / Unsplash)

Aby dać Ci przegląd poszczególnych efektów i korzyści płynących ze stosowania olejku z dzikiej róży, podsumowaliśmy tutaj najważniejsze z nich.

Pozytywny wpływ na skórę

Mówi się, że stosowanie oleju z dzikiej róży poprawia ogólny wygląd skóry. Olej z dzikiej róży jest uważany za nawilżający i często ma przekonujący naturalny efekt przeciwstarzeniowy. Pomaga rozjaśnić przebarwienia i plamy starcze oraz wspomaga odnowę i ochronę skóry. (5)

Olej z dzikiej róży charakteryzuje się również tym, że zarówno skóra sucha jak i tłusta odnosi korzyści z pielęgnacji olejem z dzikiej róży. Olejek reguluje produkcję talku i dlatego jest odpowiedni dla obu typów skóry.

Poprawia gojenie się ran/ blizn

Mówi się, że olej z dzikiej róży ma również pozytywny wpływ na blizny i rany. Wiele badań wykazało, że stosowanie oleju z dzikiej róży pomaga ranom lepiej się goić, a bliznom ustępować. (6, 7, 8)

Przeciwzapalny

Ze względu na swoje działanie przeciwzapalne, olej z dzikiej róży jest niezwykle pomocny w przypadku skóry z przebarwieniami i zaskórnikami. (9) Właściwości oleju, w tym odnawianie skóry, zwalczają stany zapalne, rozjaśniają przebarwienia i poprawiają wygląd Twojej skóry. Może też pomóc ci w walce z trądzikiem.

Konserwacja żywności

Ostatnie badania pokazują, że olej z dzikiej róży może być korzystny nie tylko w dbaniu o nasz wygląd, ale także w żywności. Pierwsze badania skupiają się na konserwacji śliwek i damsons. (10, 11) Przedstawiają olejek z dzikiej róży jako ekologiczną alternatywę dla konserwowania owoców, dla wydłużenia ich trwałości i możliwości przechowywania.

Okazuje się, że olej z dzikiej róży jest wykorzystywany do wielu rzeczy. Może być dobry dla skóry i ma działanie przeciwzapalne. Co więcej, dzięki oliwie możesz także konserwować swoje jedzenie.

Kiedy i dla kogo warto przyjmować lub stosować olejek z dzikiej róży?

Jako produkt naturalny, olej z dzikiej róży jest ogólnie uważany za bardzo dobrze tolerowany i ze względu na swój skład jest odpowiedni dla różnych typów skóry. Jest uważany za obiecujący dodatek do codziennej rutyny kosmetycznej i jest stosowany głównie w celu spowolnienia starzenia się skóry, leczenia trądziku i przebarwień oraz zapobiegania powstawaniu blizn i rozstępów. według doświadczeń

olej z dzikiej róży może być stosowany nie tylko do pielęgnacji skóry i twarzy. Mówi się, że włosy i paznokcie również odnoszą korzyści z tego oleju.

Hagebuttenöl-2

Olejek z dzikiej róży jest produktem czysto ziołowym i zazwyczaj jest pozyskiwany z nasion dzikiej róży.
(Źródło obrazu: Christin Hume/ Unsplash)

Olej z dzikiej róży jest również uważany za bezpieczny do stosowania przez kobiety w ciąży i karmiące piersią ze względu na jego naturalne pozyskiwanie. Nie przeprowadzono jednak żadnych badań naukowych na ten temat i jako środek zapobiegawczy powinnaś unikać nakładania olejku na piersi na krótko przed karmieniem.

Jak pachnie olejek z dzikiej róży?

Trudno jest opisać zapach, nie wąchając go w rzeczywistości. O oleju z dzikiej róży mówi się, że ma słodko-kwaśną, orzechową, ale też metaliczną, tłustą i owocową, kwiatową nutę.

Jakie części dzikiej róży są używane?

To zależy od warunków, w jakich powstał Twój olej. Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie części owocu dzikiej róży mogą przyczynić się do produkcji oleju. W przemyśle do ekstrakcji oleju używa się jednak głównie nasion owoców dzikiej róży. Uważa się, że są one szczególnie bogate w olej i dlatego obiecują największe zyski. (4)

Jeśli chcesz samodzielnie wyprodukować olejek z dzikiej róży, zalecamy używanie całych owoców. Wyjaśniamy dokładnie, jak to działa w naszym przewodniku poniżej.

Czy jest różnica między olejem z dzikiej róży a olejem z dzikiej róży?

Nie ma żadnej różnicy między olejem z dzikiej róży a olejem z dzikiej róży. Tak jak olej z nasion dzikiej róży, czy też po angielsku rosehip oil, olej z dzikiej róży to po prostu inna nazwa tego cudownego produktu.

Dzieje się tak dlatego, że owoce dzikiej róży są nietoksycznymi owocami różnych gatunków róż. Szczególnie rozpowszechniona jest na przykład róża dla psów.

Jaki jest okres trwałości oleju z dzikiej róży?

Przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu olejek z dzikiej róży może być przechowywany maksymalnie przez 12 miesięcy. Jako produkt naturalny i z powodu wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych istnieje ryzyko, że olej szybko zjełczeje.

Hagebuttenöl-3

Olej z dzikiej róży nadaje Twojej skórze nowy blask i sprawia, że znów czujesz się w niej dobrze.
(Źródło obrazu: Park Street/ Unsplash)

Jeśli nie używasz oleju często, może warto kupić mniejsze opakowanie. W ten sposób możesz być pewien, że nie zmarnujesz żadnego oleju i że zużyjesz go przed upływem terminu ważności.

Jakie są rodzaje produktów z olejkiem z dzikiej róży?

Ogólnie rzecz biorąc, możesz rozróżnić dwa rodzaje produktów z olejkiem z dzikiej róży. W sklepach możesz znaleźć zarówno czysty olejek z dzikiej róży, jak i olejek z dzikiej róży jako składnik różnych kosmetyków.

Tutaj znajdziesz bardziej szczegółowe informacje na temat różnych typów produktów.

100% olejek z dzikiej róży

Czysty olejek z dzikiej róży jest bardzo wszechstronny i może być używany na różne sposoby. Możesz go używać na twarzy, ciele, miejscach dotkniętych bliznami, rozstępami czy oparzeniami słonecznymi, a także na dłoniach i włosach. Możesz też używać czystego oleju z dzikiej róży jako suplementu diety.

Obiecuje więc wszechstronne zastosowanie i nie jest nastawiony na jeden konkretny efekt.

Produkty kosmetyczne z olejem z dzikiej róży

Ale olej z dzikiej róży możesz też znaleźć w różnych produktach kosmetycznych. Jeśli szukasz nowego kremu na dzień lub pod oczy i widzisz olejek z dzikiej róży jako składnik, to nie może to być zły znak.

Od peelingów do ust po kremy, istnieje wiele rodzajów produktów z olejem z dzikiej róży. Jeśli więc szukasz czegoś bardziej ukierunkowanego, produkt zawierający między innymi olejek z dzikiej róży jest oczywiście również odpowiednią opcją.

Okazuje się, że te dwa typy mają różne zastosowania. Na przykład możesz użyć 100% oleju z dzikiej róży na oparzenia słoneczne. Produkty kosmetyczne z olejem z dzikiej róży nadają się jako peelingi do ust.

Czy mogę sama zrobić olej z dzikiej róży?

Nie będziesz w stanie zrobić w domu prasy do tłoczenia oleju na zimno, ale możesz zrobić rodzaj oleju z dzikiej róży w prostszy sposób. Ostatecznie jednak olej nie będzie składał się wyłącznie z dzikiej róży.

  1. Potrzebujesz pojemnika na olej, olej z dzikiej róży i dowolny olej nośnikowy (np. migdałowy).
  2. Najpierw musisz wysuszyć owoce róży. Albo zrobisz to naturalnie, przez kilka dni na słońcu, albo jeśli chcesz zrobić to szybko, to w piekarniku przez kilka minut.
  3. Odetnij łodygi z suszonych owoców róży i posiekaj je.
  4. Teraz przełóż rozgniecione owoce dzikiej róży do pojemnika i wymieszaj je z olejem nośnikowym.
  5. Po kilku dniach, kiedy olej lekko zmieni kolor, możesz usunąć owoce i Twój domowy olej z dzikiej róży jest gotowy.

Jeśli zastosujesz się do tych 5 kroków, możesz z łatwością zrobić swój własny olejek z dzikiej róży.

Jak dawkować olej z dzikiej róży?

Dozując olej z dzikiej róży, pamiętaj o tym, jak należy go używać.

W przypadku przyjmowania wewnętrznego zaleca się przyjmowanie 1 łyżeczki oleju dziennie przez co najmniej 6 tygodni, aby skorzystać z efektów.

Do użytku zewnętrznego zaleca się wmasowanie 3-4 kropli w skórę twarzy lub dodanie do codziennego kremu na dzień. Do pielęgnacji skóry możesz używać olejku z dzikiej róży codziennie rano i wieczorem.

W zależności od potrzeb możesz oczywiście stosować go także na wszystkie inne części ciała lub po prostu podgrzej lekko kilka łyżek stołowych olejku z dzikiej róży w kąpieli wodnej, nałóż na głowę, wmasuj go w głowę i włosy, pozostaw na około pół godziny i zmyj.

Jakie skutki uboczne mogą wystąpić podczas stosowania olejku z dzikiej róży?

Naturalny olejek z dzikiej róży nie ma znaczących skutków ubocznych, ponieważ jest produktem naturalnym. Jednak w przypadku doustnego przyjmowania owoców dzikiej róży istnieje ryzyko wystąpienia rozstroju żołądka, jeśli dawka jest zbyt duża.

Jakie są alternatywy dla oleju z dzikiej róży?

Woda różana jest tańszą alternatywą dla oleju z dzikiej róży. Woda różana powstaje podczas destylacji olejku różanego z kwiatów róży. Ma podobne działanie i jest również polecany do leczenia trądziku, skóry z przebarwieniami, bliznami czy rozstępami.

Źródło obrazu: madeleinesteinbach/ 123rf

Referencje (11)

1. Concha, J., Soto, C., Chamy, R. & Zúñiga M. E. (2004). Enzymatic pretreatment on rose-hip oil extraction: Hydrolysis and pressing conditions. Journal of the American Oil Chemists' Society, 81, S. 549–552. https://doi.org/10.1007/s11746-006-0939-y
Źródło

2. Machmudah, S., Kawahito, Y., Sasaki, M., & Goto, M. (2007). Supercritical CO2 extraction of rosehip seed oil: Fatty acids composition and process optimization. The Journal of Supercritical Fluids, Vol. 41, (3). S. 421-428. https://doi.org/10.1016/j.supflu.2006.12.011
Źródło

3. Qadir, R., & Anwar, F. (2020). Cold pressed rosehip seed oil. In M. F. Ramadan (Hrsg.). Cold Pressed Oils: Green Technology, Bioactive Compounds, Functionality, and Applications. S. 315-322.
Źródło

4. Georgieva, S., Angelov, G., & Boyadzhieva S. (2014). Concentration of Vitamin C and Antioxidant Activity of Rosehip Extracts. Journal of Chemical Technology and Metallurgy, 49, 5, S. 451-454.
Źródło

5. Mármol, I., Sánchez-de-Diego, C., Jiménez-Moreno, N., Ancín-Azpilicueta, C., & Rodríguez-Yoldi, M. J. (2017). Therapeutic applications of rose hips from different Rosa species. International Journal of Molecular Sciences, 18(6), 1137. doi: 10.3390/ijms18
Źródło

6. Lei, Z., Cao, Z., Yang, Z., Ao, M., Jin, W., & Yu, L. (2018). Rosehip Oil Promotes Excisional Wound Healing by Accelerating the Phenotypic Transition of Macrophages. Planta Medica 2019, Vol. 85, (7), S. 563–569 https://doi.org/10.1055/a-0725-8456
Źródło

7. Valerón-Almazán, P., Gómez-Duaso, A. J., Santana-Molina, N., García-Bello, M. A., & Carretero, G. (2015). Evolution of Post-Surgical Scars Treated with Pure Rosehip Seed Oil. Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications Vol. 5, (2), S. 161-167. doi: 10.4236/jcdsa.2015.52019
Źródło

8. Kamada, I., de Sá Barreto, L. C. L., & Santos, J. S. (2018). Rosehip as a potential healing agent. Revista Cubana de Enfermería, 34(1), 154-166.
Źródło

9. Larsen, E., Kharazmi, A., Christensen, L. P., & Brøgger Christensen, S. (2003). An Antiinflammatory Galactolipid from Rose Hip (Rosa canina) that Inhibits Chemotaxis of Human Peripheral Blood Neutrophils in Vitro. Journal of Natural Products, 66, S. 994-995. https://doi.org/10.1021/np0300636
Źródło

10. Martínez-Romeroa, D., Castilloa, S., Guilléna, F., Paladinea, D., Zapataa, P. J., Valeroa, D., & Serranob, M. (2019).Rosehip oil coating delays postharvest ripening and maintains quality of European and Japanese plum cultivars. Postharvest Biology and Technology Vol. 155, S. 29-36. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2019.05.005
Źródło

11. Valero, D., Serrano, M., Valverde, J.M., Martínez-Esplá, A., Guillén, F., Corraliza, P., Marín, C., & Martínez-Romero, D.(2017). Effect of rosehip oil as coating on'Royal Rosa' plum and 'Atenea' nectarine. ISHS Acta Horticulturae 1256: VI International Conference Postharvest Unlimited. doi: 10.17660/ActaHortic.2019.1256.49
Źródło

Wissenschaftliche Studie
Concha, J., Soto, C., Chamy, R. & Zúñiga M. E. (2004). Enzymatic pretreatment on rose-hip oil extraction: Hydrolysis and pressing conditions. Journal of the American Oil Chemists' Society, 81, S. 549–552. https://doi.org/10.1007/s11746-006-0939-y
Idź do źródła
Wissenschaftliche Studie
Machmudah, S., Kawahito, Y., Sasaki, M., & Goto, M. (2007). Supercritical CO2 extraction of rosehip seed oil: Fatty acids composition and process optimization. The Journal of Supercritical Fluids, Vol. 41, (3). S. 421-428. https://doi.org/10.1016/j.supflu.2006.12.011
Idź do źródła
Wissenschaftliche Studie
Qadir, R., & Anwar, F. (2020). Cold pressed rosehip seed oil. In M. F. Ramadan (Hrsg.). Cold Pressed Oils: Green Technology, Bioactive Compounds, Functionality, and Applications. S. 315-322.
Idź do źródła
Wissenschaftliche Studie
Georgieva, S., Angelov, G., & Boyadzhieva S. (2014). Concentration of Vitamin C and Antioxidant Activity of Rosehip Extracts. Journal of Chemical Technology and Metallurgy, 49, 5, S. 451-454.
Idź do źródła
Wissenschaftliche Studie
Mármol, I., Sánchez-de-Diego, C., Jiménez-Moreno, N., Ancín-Azpilicueta, C., & Rodríguez-Yoldi, M. J. (2017). Therapeutic applications of rose hips from different Rosa species. International Journal of Molecular Sciences, 18(6), 1137. doi: 10.3390/ijms18
Idź do źródła
Wissenschaftliche Studie
Lei, Z., Cao, Z., Yang, Z., Ao, M., Jin, W., & Yu, L. (2018). Rosehip Oil Promotes Excisional Wound Healing by Accelerating the Phenotypic Transition of Macrophages. Planta Medica 2019, Vol. 85, (7), S. 563–569 https://doi.org/10.1055/a-0725-8456
Idź do źródła
Wissenschaftliche Studie
Valerón-Almazán, P., Gómez-Duaso, A. J., Santana-Molina, N., García-Bello, M. A., & Carretero, G. (2015). Evolution of Post-Surgical Scars Treated with Pure Rosehip Seed Oil. Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications Vol. 5, (2), S. 161-167. doi: 10.4236/jcdsa.2015.52019
Idź do źródła
Wissenschaftliche Studie
Kamada, I., de Sá Barreto, L. C. L., & Santos, J. S. (2018). Rosehip as a potential healing agent. Revista Cubana de Enfermería, 34(1), 154-166.
Idź do źródła
Wissenschaftliche Studie
Larsen, E., Kharazmi, A., Christensen, L. P., & Brøgger Christensen, S. (2003). An Antiinflammatory Galactolipid from Rose Hip (Rosa canina) that Inhibits Chemotaxis of Human Peripheral Blood Neutrophils in Vitro. Journal of Natural Products, 66, S. 994-995. https://doi.org/10.1021/np0300636
Idź do źródła
Wissenschaftliche Studie
Martínez-Romeroa, D., Castilloa, S., Guilléna, F., Paladinea, D., Zapataa, P. J., Valeroa, D., & Serranob, M. (2019).Rosehip oil coating delays postharvest ripening and maintains quality of European and Japanese plum cultivars. Postharvest Biology and Technology Vol. 155, S. 29-36. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2019.05.005
Idź do źródła
Wissenschaftliche Studie
Valero, D., Serrano, M., Valverde, J.M., Martínez-Esplá, A., Guillén, F., Corraliza, P., Marín, C., & Martínez-Romero, D.(2017). Effect of rosehip oil as coating on'Royal Rosa' plum and 'Atenea' nectarine. ISHS Acta Horticulturae 1256: VI International Conference Postharvest Unlimited. doi: 10.17660/ActaHortic.2019.1256.49
Idź do źródła
Recenzje